31 Ekim 2010 Pazar

Çin'de mandıralara 190 milyon yuan destek

Çin Maliye Bakanlığı, bu yıl karşılaştıkları finansal sorunları çözmeleri için Çin'deki süt ürünleri işletmecilerine 190 milyon yuan (28,4 milyon ABD Doları) banka kredisi desteği sağlanacağını açıkladı. Bakanlığın internet sayfasında yer alan açıklamada, mandıra sahiplerine geçen yıl da 80 milyon yuan tutarında destek verildiği anımsatıldı. Verilen destekle süt ürünleri üretiminde istikrarın korunması ve süt veren büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinin de dengenin sağlanması amaçlanıyor.

Kaynak: China Daily

28 Ekim 2010 Perşembe

Coach'tan Çin'de 25 yeni mağaza

Amerikan'ın tanınmış el çantası ve aksesuar firmalarından Coach şirketi, 2011 Haziran'ına kadar Çin'de 25 mağaza daha açmayı planlıyor. Dünyanın en hızlı büyüyen lüks tüketim malları pazarı Çin'de halihazırda 41 mağazaya sahip firma dünya çapında da 665 mağazaya sahip. Coach, en büyük rakipleri Louis Vuitton, Gucci ve Prada gibi rakiplerine göre daha ucuz fiyatlı ürünler sunuyor. Coach'ın el çantaları 5 bin yuandan satılırken, diğerleri 10 bin yuandan, yaklaşık 1500 ABD Doları'ndan alıcı buluyor.

Kaynak: China Daily

24 Ekim 2010 Pazar

Kanada Çinli turistlere hazırlanıyor

Çin’den, Onaylanmış Seyahat Rotası (ADS) statütüsü kazanan Kanada, Çinli turistleri ülkesine çekebilmek için 40 kişiden oluşan ilk resmi turizm heyetini Çin’e gönderiyor. Beş günlük tur boyunca heyetteki temsilciler Shanghai ve Beijing’de incelemelerde bulunacak ve Çinli yetkililerle görüşecek. Çinli turistleri Kanada’ya çekebilmek için tanıtım kampanyalarına bu yıl 4 milyon 950 bin ABD Doları harcayan Kanadalı yetkililer, Onaylanmış Seyahat Rotası olduktan sonra çalışmalarını arttıracaklarını söylüyor. 2009 yolunda 160 bin civarında Çinli turistin ziyaret ettiği Kanada’da bu rakamın birkaç yıl içerisinde yüzde 50 oranında artması bekleniyor.

Kaynak: China Daily

22 Ekim 2010 Cuma

Çin'de elektrikli araç üretimi

Özgür Gürbüz-19 Ekim 2010/CRI Türkçe Servisi

Kentlerdeki hava kirliliğinden, küresel iklim değişikliğine kadar bir dizi çevre sorunu hayat tarzımızı değiştirmemiz için bizi zorluyor. Hükümetler, sivil toplum örgütleri vatandaşların tüketim alışkanlıklarını değiştirmek için sosyal kampanyalar yürütmenin yanı sıra bazen de farklı politikaları hayata geçirerek bu değişikliklerin gerçekleşmesini ve insanlar için farklı bir geleceğin temellerinin atılmasını sağlamaya çalışıyor. Elektrikli araçlar da şimdiden, bu gelecek planlarının bir parçası olmuşa benziyor. Hem de yakın geleceğin. Dünyanın en büyük otomotiv pazarına sahip Çin'de elektrikli araç üretimi günden güne artıyor. 2020 yılında yıllık elektrikli araç üretiminin 1 milyonu bulacağı tahmin ediliyor.

25 kent elektrikli araç için birleşti
Elektrikli araçlar Çin için büyük önem taşıyor çünkü Çin'in büyük kentlerindeki hava kirliliğinin yüzde 70'inden otomobil egzozları sorumlu. Başta hava kirliliği olmak üzere ulaşım kaynaklı sorunları çözmek isteyen Çin hükümeti iki konuya önem veriyor. Yeni enerjiyle çalışan araçlar ve toplu taşımacılık. Çin'in 25 kenti, Maliye Bakanlığı, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı, Ulusal Kalkınma ve Reform Komitesi ve Sanayi ve Bilişim Bakanlığı'nın desteğiyle alternatif yakıtlı ve enerji verimli araçların desteklenmesini kararlaştırdı. Projenin ana hedefinde, kentlerdeki toplu taşıma araçlarının elektrikli araçlarla değiştirilmesi var. Bu proje 2009 yılında başlatıldı ve o tarihten bu yana sermaye piyasasından elektrikli araç üretimine bir nakit akışı başladı ve şu ana kadar bu rakam 8,5 milyar yuanı, Türk Lirası cinsinden söylersek 1 milyar 800 milyonu buldu.

Elektrikli araçlara 100 milyar yuanlık yatırım
Haziran ayında hükümet yeni bir karar alarak elektrikli otomobil alımını sübvansiye etmeye karar verdi. Shanghai, Changchun, Shenzhen, Hangzhou ve Hefei kentleri pilot bölgeler olarak belirlendi ve bu kentlerde elektrikli araç alımında 60 bin yuana kadar sübvansiyon verilmesi kararlaştırıldı. Elektrikli araçların teşviki konusunda yapılanlar bununla da sınırlı değil. 16 kamu şirketi bir birlik oluşturarak, elektrikli araçların gelişmesini hızlandırmak için ortak hareket etme kararı verdi. Firmalar, konunun uzmanlarını işe alma konusunda çaba harcarken, bir yandan da alternatif yakıtlar üzerinde çalışan firmaları satın almaya ve teknoloji transferi yapmaya çalışıyor. Kamu şirketi olmaları ve birlikte hareket etmeleri nedeniyle de inovasyon ve teknik yeterlilik gibi avantajlara sahipler. 16 firmadan oluşan birlik sermaye sorunu da yaşamıyor. Örneğin birlik üyelerinden Çin Ulusal Açıkdeniz Petrol Şirketi, akü üreticisi Tianjin Lishen firmasına 5 milyar yuan tutarında yatırım yapmayı planlıyor. Medyada yer alan haberlere göre, 18 Ağustos'ta oluşturulan birlik, elektrikli araçlara 2012 yılına kadar 100 milyar yuanlık bir yatırım yapmaya hazırlanıyor.

300 TL'ye süpermarketten elektrikli bisiklet
Çevreci araç deyince aklınıza sedece toplu taşıma araçları ve elektrikli otomobiller gelmesin. Onlardan daha çevreci olanları da var, bisikletler. Uzun yıllar Çin deyince akla gelen ilk şey olan bisikletler de son yıllarda Çin'deki her şey gibi değişime uğradı. Artık Çin'in sokaklarını elektrik motorlarıyla arşınlıyorlar. Çin'in giderek büyüyen kentlerinde alınması gereken mesafeler de pedallı bisikletleri zorluyor. İki hafta önce Tian'anmen Meydanı'na yaptığım bisiklet yolculuğundan tecrübe sahibiyim, Beijing'in düz yolları bile yol uzadıkça size yokuş gibi geliyor. Bu yüzden de Çin'deki 10 eyalette elektrikli bisikletler için teşvik veriliyor. Elektirikli bisiklete teşvik veren son eyalet Shandong oldu. Shandong eyaletinde yaşayan ve benim gibi eski bir bisiklete sahip Song Yingxue artık 2 bin 410 yuana satılan lüks denebilecek elektrikli bir bisikleti yüzde 13 inidirimle alabilecek. Böylece eski bisikletiyle 50 dakika da gittiği işine 20 dakika da gidebilecek. Song'un istediği ve pahalı sayılabilecek elektrikli bisiklet fiyatları Çin'de yaklaşık 500 Türk Lirası'na alınabiliyor. Süpermarketler de 300 liraya da elektrikli bisiklet almak mümkün. Elektrikli bisiklete teşvik veren 10 eyaletten birinde oturuyorsanız bu fiyatı daha da aşağıya çekebilirsiniz. Çin'de halihazırda 120 milyon adet elektrikli bisiklet olduğu tahmin ediliyor. Sadece geçen yıl satılan elektrikli bisiklet sayısı 20 milyondu.

Elektrikli araçlar kentlerdeki hava kirliliğinin azaltılması için önemli bir rol oynamalarına rağmen, bisikletler hem ekonomik, hem çevreci hem de bisiklet yolları sayesinde trafik sıkışıklığını “es” geçmeleri nedeniyle daha cazip bir seçenek olarak öne çıkıyorlar. Çin'in birçok kentindeki bisiklet yolları da bisiklet severlere oldukça kolaylık sağlıyor.

21 Ekim 2010 Perşembe

Çin'de konut fiyatları yine yükseldi

Çin’de konut fiyatları Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 0,5 oranında arttı. Devlet İstatistik Bürosu tarafından açıklanan verilere göre, Çin’in önde gelen 70 kentinde emlak fiyatları son bir yılda yüzde 9,1 oranında artış gösterdi. Eylül ayındaki artış, Mayıs ayından beri uykuya dalan emlak fiyatlarının yeniden yükselişe geçmeye hazırlandığı yönünde bir işaret olarak algılanıyor. Konut piyasasını takip eden birçok uzman, bu son artışın, 30 Eylül’de merkezi hükümetçe alınan ek tedbirlerin haklı ve yerinde olduğunu kanıtladığını söylüyor. 30 Eylül’de merkezi hükümet, ev kredisi için yatırılması gereken peşin para oranını yine yükseltmiş, emlak vergisi uygulamalarını da tüm ülkeye yaymıştı. 11 yerel hükümet ise, bir ailenin kent içinde alabileceği ev sayısına ilişkin detaylı yeni uygulamaları yüyürlüğe koydu.

Kaynak: China Daily

19 Ekim 2010 Salı

Çin 1355 kömür madeninin kapısına kilit vurdu

Çin, toplam üretim kapasitesi 125 milyon tonu geçen 1355 kömür madenini kapattı. Ulusal Enerji İdaresi tarafından verilen bilgilere göre, madencilik sektörünün yeniden yapılanması için yapılan çalışmalar sonucunda bu yılın hedefi olan, geri kalmış teknolojilerle işletilen 121 milyon tonluk üretim kapasitesine sahip maden devre dışı bırakılmış oldu. Ulusal Enerji İdaresi’nin hedefine göre bu yıl 1539 adet küçük ve tehlikeli kömür madeninin, ölümcül kazaların önlenmesi ve karbondioksit salımının azaltılması için kapatılması gerekiyordu. Böylece hedefe yıl sonuna gelinmeden ulaşılmış oldu. Çin, elektriğinin dörtte üçünü kömürden sağlıyor ve hızlı ekonomik büyümesi için gereken enerjinin büyük bir bölümünü yine kömürden karşılıyor. Son yıllarda Çin, yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yaparak kömüre bağımlılığını azaltmaya çalışıyor.

Kaynak: China Daily

17 Ekim 2010 Pazar

Çin-Türkiye ekonomik işbirliğinde yeni bir dönem

Türkiye'ye resmi bir ziyarette bulunan Çin Başbakanı Wen Jiabao, Ankara'da Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da ise Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüştü. Görüşmelerin en önemli sonucu kuşkusuz, iki ülke arasında stratejik işbirliği ilişkilerinin kurulmasına karar verilmesiydi. Çin Dışişleri Bakanı Yang Jiechi'ın da belirttiği gibi Çin-Türkiye ilişkileri böylece yeni bir döneme girdi.

Bu yeni sürecin etkileri kuşkusuz birçok alanda kendini gösterecek. Kültür, sanat, diplomasi ve kuşkusuz ekonomi. Çin Başbakanı Wen Jiabao'nun Türkiye gezisi sırasında zaten ilk pırıltılar görülmeye başlandı. İki başbakanın Ankara'daki görüşmesinde altyapı inşaatı, telekomünikasyon ve karşılıklı ticaret alanlarında sekiz farklı anlaşmaya imza atıldı. Gündeme gelen ilk ekonomik işbirliği konusu demiryolu yatırımı oldu. Başbakan Erdoğan, Çin ile birlikte Türkiye'de 5 bin kilometre uzunluğunda tren yolu yapılması için görüştüklerini açıkladı. Çin halihazırda, İstanbul-Ankara arasında inşa edilen hızlı tren projesinde aktif rol alıyor ve dünyanın demiryolu ulaşımı ve inşaatında sayılı ülkeler arasında yer alıyor. Birkaç hafta önce yaptığım Beijing-Tianjin hızlı tren yolculuğunda, 330 kilometreyle giderken kırmızı çayımı yudumlayan bendeniz de builerlemeye bizzat kendi gözlerimle şahit oldum.

Çin Demiryolları Bakanı Liu Zhijun ile TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Wen Jiabao ile Erdoğan'ın görüşmesinden önce Ankara'da biraraya geldi ve Türkiye'deki Yüksek Hızlı Trenle (YHT) Ankara'dan Polatlı'ya kadar seyahat etti. Bakan Zhijun, yolculuk boyunca Karaman'dan Ankara-Eskişehir ve yapımı süren diğer hızlı tren hatlarına ilişkin bilgi aldı. Çin'in son yıllarda hızlı tren ve tren teknolojilerinde çok hızlı geliştiğine işaret eden Karaman, “Bizler de onların tecrübelerinden yararlamaya çalışacağız” açıklamasını yapıyor. Çin Demiryolları Bakanlığı Başmühendisi He Huawu da yaptığı açıklamada, Çin'de şehirlerarası seyahatlerde ekonomik olması sebebiyle genelde hızlı trenin tercih edildiğine dikkat çekiyor. Ankara-Eskişehir yüksek hızlı tren prjesi iki ülkenin demiryolu alanındaki işbirliğinin sadece bir örneği. TCDD, Mekke-Medine hızlı tren hattının üstyapısı ve işletmeciliği konusunda da Çin'le beraber çalışmıştı. Türkiye'deki hızlı tren yapım hatlarında 40'a yakın Çinli çalışıyor ve olası anlaşmalarla bu sayının artması bekleniyor. İki ülke başka ülkelerde yapılacak hızlı tren hatlarında da beraber çalışmayı planlıyor.

Demiryolları sadece bir örnek. İki liderin buluşmasında karşılıklı ticaret hacminin 2015'e kadar 50 milyar, 2020'ye kadar da 100 milyar ABD Doları'na çıkarılması planlandı. 2000'de 1 milyar dolar civarında olan bu rakam, 13 milyar dolarlara yaklaşmış, 2009'da ise küresel kriz nedeniyle 10 milyar dolara gerilemişti. Şimdi hedef çok daha büyük. Türk işadamlarıya buluşan Wen Jiabao, bu hedefe ulaşırken dengeli bir ticaretin oluşturulması gerektiğinin de altını çizdi.Çin'den daha fazla ticaret heyetinin Türkiye'ye gönderileceğini söyleyen Wen, daha fazla Türk Malı ürünün Çin'e getirilmesi için çalışmaları hızlandıracaklarını ve sürdürülebilir bir ticari ilişki kurmaya çalışacaklarını belirtti. Çin Başbakanı, Çin'in Türkiye'nin finans piyasasını sağlamlaştırmak için Türk devlet tahvili alacağını da söyledi.

En önemli anlaşmalardan biri de kuşkusuz, karşılıklı ticaretin iki ülkenin para birimleriyle yapılacak olması. Çin ile Türkiye arasındaki bu yni süeçte hiç kuşkusuz sadece ekonomi değil, kültür ve turizm de önemli rol oynayacak. Çin'den Türkiye'ye giden turist sayısının 2008'deki 50 binden bugün 100 bine çıkmış olması da ilk olumlu işaret olarak değerlendirilebilir.

Bu yazı çeşitli kaynaklardan derlenmiştir.

16 Ekim 2010 Cumartesi

Zijing madenciliğe 9,6 milyon yuan ceza

Çin'in Zijing Madencilik Şirketi, bir altın madeninin yakınındaki nehire asidik bakır boşaltığı için 9,6 milyon yuan para cezasına çarptırıldı. Yaklaşık 1,4 milyon ABD Doları'na denk düşen ceza, Fujian eyaleti yerel hükümetinin yaptığı incelemeden sonra firmaya yol açtığı çevre kiriliği nedeniyle verildi. Zijing Madencilik Şirketi'nden, Ting nehrine bıraktığı ve toplamda 31,9 milyon dolar maddi hasara yol açtığı belirtilen tehlikeli atıkların yol açtığı kirliliği temizlemesi de istendi. Firma karara itiraz etmeyeceğini ve karşı dava açmayacağını belirtti.

Kaynak: China Daily

15 Ekim 2010 Cuma

Çin'de elektrik faturalarına parçalı tarife

Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu, konutlarda kullanılan elektriği parçalı tarife üzerinden fiyatlandırmayı planlıyor. Xinhua Haber Ajansı'na açıklama yapan Komisyon'un bir yetkilisi, konu hakkında kamuoyunun görüşlerini öğrenmeye çalıştıklarını, olası bir değişikliğin elektrik faturalarının çoğunda büyük bir artışa yol açmadan daha az elektrik tüketilmesine ve dolayısıyla çevrenin korunmasına katkı sağlayacağını söyledi.

Planlanan parçalı tarifeli fiyatlandırma mekanizması hayata geçirilirse, elektrik tüketimi ayda 110 veya 140 kilovatsaat arasında değişen ve konutların yüzde 70 ila 80'ini oluşturan kesimin faturalarında bir değişiklik görülmeyecek. Bu tüketim katmanında olanlar için elektrik fiyatı aynı kalacak veya kilovatsaat başına sadece 0,01 yuan arttırılacak. Elektrik tüketimi ayda 210 veya 270 kilovatsaati geçmeyen tüketiciler ise kilovatsaat başına 0,05 yuan daha fazla para ödeyecek. Bu katmanda sınırın 210 kilovatsaat mi yoksa 270 mi olacağı henüz kararlaştırılmadı. Bu dilime düşen evlerin oranı da Çin'de yüzde 15 ila 20 civarında. Geri kalan ve aylık elektrik tüketimi 210 veya 270 kilovatsaatin üzerindeki yüzde 10'luk kesim ise kilovatsaatbaşına 0,2 yuan daha fazla elektrik parası ödeyecek.

Katmanların sınırları ve değişikliğe gidilip gidilmeyeceği halkın fikri alındıktan sonra belli olacak.

Kaynak: China Daily

13 Ekim 2010 Çarşamba

Çinliler tatilde havalara uçtu!

Çin'in 1 Ekim'de başlayan yedi günlük Ulusal Bayramı boyunca 5 milyon 750 bin uçak yolculuğu yapıldı. Geçtiğimiz yılki tatile göre, bu dönemde hava yoluyla seyehat edenlerin oranı yüzde 24 arttı. Havayolu şirketleri yedi günlük tatil boyunca 39 binin üzerinde uçuş gerçekleştirdi. En çok yolculuğun yapıldığı gün tatilin başlangıcı olan 1 Ekim oldu. Beijing Başkent Havaalanı'ndan tatil boyunca her gün 100 bine yakın kişi başka kentlere doğru yola çıktı. Bayram süresince Çin'de turizm faaliyetlerinden elde edilen gelir de geçen yıla göre yüzde 30 oranında artarak 116 milyar 600 milyon yuanı geçti.

Kaynak: China Daily ve http://turkish.cri.cn/