22 Aralık 2011 Perşembe

Çin'de Türkiye'yi Çince tanıtan ilk internet sitesi açıldı...

Türkçesi Yön Radyo ve Çin Uluslararası Radyosu'nun (CRI) işbirliğiyle iki yıl önce İstanbul'da açılan www.silktrek.com internet sitesinin Çince versiyonu hizmete girdi.

Yön Radyo Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Kılınç'ın yapım çalışmalarına aktif olarak katıldığı "www.silktrek.com.cn"nin açılışını CRI Başkan Yardımcısı Wang Yunpeng ve Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi Murat alim Esenli Pekin'de birlikte yaptı.

Silktrek.com'un Türkçe versiyonu, 15 Nisan 2010 tarihinde İstanbul'da düzenlenen törende Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Daimi Komitesi Üyesi Li Changchun, Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik ile YÖN Radyo Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Kılınç birlikte açmışlardı.

Yüksel Kılınç İstanbul'daki törende yaptığı konuşmada CRI ile işbirliğinin büyük önem taşıdığını belirterek, "silktrek.com"un bu işbirliğinden doğan iyi bir meyve olduğunu söylemiş, "silktrek.com"u iletişim çağının yeni İpek Yolu olarak nitelemişti.

Çin Uluslararası Radyosu Başkan Yardımcısı Wang Yunpeng Pekin'eki açılışta yaptığı konuşmada , "Silktrek.com'un Çince versiyonunun bugün hizmete girmesiyle, Çinliler kendi ana diliyle Türkiye'yi ve Türkiye'nin parlak kültürünü tanıma imkânını elde edecektir, dedi.

Açılış töreninde konuşan Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi Murat Salim Esenli ise şunları söyledi:
"Kültürel faaliyetlerimize Çin Uluslararası Radyosu'nun (CRI) bugüne kadar sağladığı destekten her zaman somut fayda temin ettik. Bu desteğin iki ülke kültür yılları sırasında da devam edeceğine inancım tamdır."

Çin Uluslararası Radyosu Batı Asya ve Afrika Yayın Merkezi Başkan Yardımcısı Xia Yongming ise 2012'nin Türkiye'de Çin yılı olarak kutlanacağına vurgu yaparak şunları söyledi:
2012 Türkiye'de Çin Kültür Yılı etkinliklerinin perdesi kısa bir süre önce açıldı. 2013 yılında da Çin'de Türkiye Kültür Yılı etkinlikleri düzenlenecek. Bu kapsamda gerçekleştirilecek zengin ve renkli kültürel etkinliklere etkin bir biçimde katılacak olan Silktrek.com sitesi, iki büyük ulusun tarihi, doğası ve kültürünün sanal ortamda bir kez daha buluşmasını, Asya'nın iki ucu arasında "Bilişim Çağındaki Yeni İpek Yolu" aracılıyla yeniden sıkı bir bağ oluşmasına katkıda bulunacaktır."

26 Ocak 2011 Çarşamba

Çin 2010'da 30 milyar metreküp doğalgaz ithal etti

Çin'de doğalgaz tüketiminin 2011 yılında 130 milyar metrekübe çıkması bekleniyor. 2010 yılında bu rakam 106 milyar metreküptü. Çin Ulusal Petrol Şirketi CNPC, bu rakamın 2015'de 230 milyar metrekübe ulaşmasını bekliyor. Çin, 2006 yılından bu yana doğalgazda net ithalatçı konumuna geldi. Bu yıl ithal edilen doğalgaz miktarı 30 milyar metreküp. (China Daily)

21 Ocak 2011 Cuma

2011'de Çin ekonomisi - 2

Çin ekonomisiyle ilgili 2011 yılına ait 10 ekonomik öngörüden beş tanesine geçen hafta yer verdik. Şimdi diğer beş öngörüyü sırasıyla ele alacağız. İlk ele alacağımız konu ise borsa.

1.Borsa
Borsa konusundaki uzmanlar 2011 yılında Çin2in A sınıfı hisselerinin değerinin yükseleceği konsuunda hemfikir. Borsa uzmanlarından Xu Weihong, piyasadaki para bolluğunun önde gelen şirketlere yarayacağını söylüyor. Xu, Shanghai Bileşik Endeksi’nin 2011’de 3 bin 500 ile 4 bin puanı göreceğini söylüyor. Bir başka uzman Li Feng ise rakamın 4 bin 500’e kadar çıkabileceğini söylüyor. Yeni enerji sektörü ve araç gereç imalatıyla uğraşan firmaların borsanın gözdesi olacağı yönündeki duyumları da ilgililere iletelim.

2. Ticaret
2009 yılında yüzde 16 azalan Çin’in ihracatı, 2010 yılında yüzde 30 oranında arttı. 2011 yılında da bu artışın süreceği ancak artış oranının yüzde 10 civarında seyredeceği belirtiliyor. Çin’deki ücretlerde görülen artışa rağmen ihracatın beklenen oranda seyretmesi de olumlu bir gelişme olarak karşılanıyor.

3. Yatırım
Geçtiğimiz birkaç yılda Çin’in yatırım ortamındaki değişim küresel ekonomik kriz ve hükümetin destek politikalarının etkisinde dalgalı bir seyir izledi. Sabit yatırımlardaki büyüme 2009’da yüzde 26 idi, 2010’da yüzde 9’a geriledi. 2011’de de daha aşağıya düşeceği tahmin ediliyor. Sabit yatırımların emlak sektörüne ve daha sonra da imalat sanayine kayması bekleniyor. Bölgesel kalkınma ve endüstriyel modernizasyon, 2011’de yatırımlardaki büyümenin temelini oluşturacak.

4. Tüketim
Çin’de tüketim harcamaları sanılanın aksine artıyor ve son on yılda yıllık yüzde 9 gibi bir ortalama tutturulmuş durumda. 2011’de bu rakamın yüzde 9,8 oranında artması bekleniyor. Bunun ardında yatan neden ise, hükümetin kamu çalışanlarının maaşını yükselteceğine ve özel sektördekilerin de asgari ücretini arttıracağına dair beklenti. Kırsal kesimlerde çalışanların gelirleri de, tarımsal ürünlerdeki fiyat artışı, göçmen işçilere ödenen ücretlerin yükseltilmesi ve bu kesimlerde hükümet harcamalarının çoğalması sayesinde artacak. Bunun da yine tüketimi hızlandırması bekleniyor.

5. 12. Beş yıllık Plan
Çin Komunist Partisi, 2011-2015 dönemini kapsayan 12. Beş Yıllık Planı 2010 Ekim ayı ortasında tamamlamıştı. Plan, Çin ekonomisinde ve büyüme modelinde yapısal değişikliklerin sürdürülmesini öngörüyor. Endüstriyel üreticilere yeni beş yıllık planın verdiği mesaj net; tedarik zincirinde bir üst seviyeyi hedefleyin. Bu da geleneksel imalat sektöründe teknolojik gelişmenin hayata geçirilmesi ve yeni stratejik endüstrilerin hayata geçirilmesi anlamına geliyor.

15 Ocak 2011 Cumartesi

2011'de Çin ekonomisi - 1

Çin ekonomisiyle ilgili 2011 yılına ait 10 ekonomik öngörüden beş tanesine bu yazıda yer vereceğiz.

1.Makro ekonomik politikalar
Çin 2011 yılında istikrarlı ve sağlıklı bir kalkınmayı sürdümek için gerekli makro ekonomik düzenlemeleri hayata geçirmeye devam edecek. 2011'e ait makro ekonomik düzenlemeler, önleyici, istikrarlı, ihtiyatlı ve esnek olacak. 12 Aralık'ta hükümetin yaptığı açıklamada, bu politikaların odak noktasında istikrarlı bir ekonomiyle hızlı kalkınma arasındaki ilişkinin dengelenmesi, enflasyonun kontrolü ve ekonomik kalkınma modelinin yeniden şekillendirilmesi yer alacak. Özellikle de fiyat artışlarının kontrol altında tutulmasına özen gösterilecek. Planlanan hedeflere ulaşıldığı varsayılırsa, şu yorumu yapmak mümkün. Son yıllarda Çin'de konut fiyatlarının hızlı artışı sayesinde ortaya çıkan yüksek kar marjlarına 2010'da olduğu gibi 2011'de de rastlamak pek mümkün olmayacak.

2. GSYH
Tanınmış düşünce kuruluşlarından Çin Sosyal Bilimler Akademisi, Aralık başında her yıl Çin ekonomisini değerlendirmek amacıyla yayınladığı Mavi Kitap'ında, Çin ekonomisinin 2010 yılında yüzde 9,9 oranında büyüyebileceğini tahmin etmişti. Akademi, hızlı büyümenin süreceğini 2010 yılında Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın da yüzde 10 civarında büyüyeceğini öne sürmüştü. Birleşmiş Milletler'in 2011 yılına dair, Dünyanın Ekonomik Durumu ve Beklentiler adlı raporunda Çin ekonomisinin hızlı büyümesini sürdüreceğini ve yüzde 8,9'luk büyümenin şaşırtıcı olmayacağının üzerinde duruluyor. Önümüzdeki iki yıl boyunca gelişmiş ülkelerdeki ekonomilerde durgunluk Çin'de ise toparlanma sürecek. Dünya Bankası'nın tahmini ise biraz daha ılımlı. GSYH'daki büyümenin yüzde 8,7'de kalacağını öngören banka, Çin ekonomisindeki büyüme hızının az da olsa yavaşlamaya başlayacağı görüşünde.

3.Enflasyon
Çin hükümetinin ekonomi alanındaki hedefleri tutturma konusunda 2010 yılında en çok sorun yaşadığı konu herhalde enflasyon oldu. Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE), hedeflenen yüzde 3'lük artışın üzerinde kalacağına kesin gözüyle bakılıyor. 2011 içinse tahminler yine yüzde 3,3 ile yüzde 4,3 arasında değişiyor.

4.Emlak fiyatları
Çin hükümetinin 2010 yılının Nisan ve Eylül aylarında ortaya koyduğu yeni regülasyonlar hızla artan emlak fiyatlarını yavaşlattı. 2011'de de merkezi ve yerel hükümetlerin benzer politikalar izleyeceklerini, talep ve kredileri kontrol altına almaya çalışacaklarını söylemek yanlış olmaz. Dar gelirliler için yeni konutlar ve bazı kentlerde örnek emlak vergisi uygulamaları da 2011 yılında bu piyasayı bekleyen gelişmeler arasında.

5. Renminbi Kuru
2010 Haziran'ın ortasında Çin Merkez Bankası, yuanın döviz kuru reformunda yeni adımlar attı. Reformun amacı, Çin'in para birimi Renminbi'nin esnekliğini arttırmak, pazarın arz ve talep dengesini daha iyi yansıtmasını sağlamaktı. Haziran'daki bu gelişmeden sonra yuan ABD doları karşısında yaklaşık yüzde 3 oranında değer kazandı. Birçok uzman 2011 yılında da bu eğilimin süreceği görüşünde. Yuan değerlenecek ancak bu uzun vadede ve yavaş yavaş gerçekleşecek.

14 Ocak 2011 Cuma

Çin’de sigara yasağı duman oldu

1 Ocak 2011 tarihinden itibaren Çin’de kapalı alanlarda sigara içilmesinin yasaklanması, sigara reklamlarına ise sınırlamalar getirilmesi gerekiyordu. Ancak beklenen olmadı. 300 milyona yakın sigara içicisinin bulunduğu, dünyanın bir numaralı sigara üreticisi Çin’de sigara yasağının kapsamını genişletecek uygulama yürürlüğe konamadı. Çin’deki kafe ve restaurant gibi kapalı alanlarda sigara içilmesi hala serbest. Çin’in 2006 yılında imzaladığı, Dünya Sağlık Örgütü’nün Tütün Mamullerinin Kullanımı Çerçeve Anlaşması’nın belirtilen tarihte uygulamaya girememesi birçok kişide hayal kırıklığı yarattı. Bazı raporlar, tütün kullanımına ilişkin gerekli tedbirlerin alınmaması halinde Çin’de her yıl 3 milyon 500 bin kişinin hayatını kaybedeceğini belirtiyor. Günümüzde ise bu rakam 1 milyon 200 bin olarak tahmin ediliyor.

Öte yandan Çin'de tütün sektörü ülke ekonomisinde hatırı sayılır bir yere sahip. 2010'un ilk 11 ayında sektörün kârının 66 milyar yuana ulaştığı tahmin ediliyor. Tütün sektöründe 10 milyon kişi çalışıyor ve hükümet gelirlerinin yüzde 7,5'u bu sektörden elde ediliyor.

13 Ocak 2011 Perşembe

Çin İspanya’dan 6 milyarlık tahvil alacak

İspanya’da yayın yapan El Pais gazetesinin haberine göre Çin, İspanya’dan altı milyar avro değerinde devlet tahvili satın alacak. Çin Başbakan Yardımcısı Li Keqiang’ın İspanya ziyaretinin ardından basına yansıyan haber hükümet kaynaklarına dayandırılıyor ancak İspanya Hükümeti bu konuda yorum yapmaktan kaçınıyor. Çin, içinde bulunduğu finans krizi nedeniyle nakit sıkıntısı çeken Avrupa ülkelerinin devlet tahvillerine ilgi gösteriyor. Li Keqiang, daha önce yaptığı açıklamalarda, İspanya’yla beraber Yunanistan ve Portekiz’e ait tahvillerden mümkün olduğunca çok miktarda satın alacaklarını belirtmişti.

12 Ocak 2011 Çarşamba

Çin ile Almanya 8,7 milyar dolara imza attı

Çin Başbakan Yardımcısı Li Keqiang'ın, Almanya'ya yaptığı ziyaret sırasında iki ülke, toplamda 8 milyar 700 milyon ABD Dolarını bulan 11 anlaşma ve ticari kontrata imza attı. Finans alanında işbirliğinden otomobil satın alımına kadar birçok farklı alanda yapılan anlaşmalar iki ülke arasındaki ticari ilişkileri daha da güçlendirdi. İki ülke arasındaki karşılıklı ticaret, Çin ile Avrupa Birliği arasındaki ticaretin üçte birine denk düşüyor. Li Keqiang'a Almanya gezisi boyunca 120 Çinli işadamı da eşlik etti.

Kaynak: China Daily

10 Ocak 2011 Pazartesi

Çinli tüketicinin 2010 yılı tercihleri

Her hızlı büyüyen ekonomi gibi Çin’de de tüketici tercihleri hızla değişiyor. Yeni teknolojiler, artan seçenekler ve internet gibi alışveriş yaptığımız kanalları değiştiren tüm bu gelişmeler, tüketici tercihlerini de değiştiriyor. İşte size Çinli tüketicilerin 2010 yılı tercihlerinden birkaç örnek.

İnanç turizmi
İnanç turizmi 2010 yılına damgasını vuran yeni tüketici eğilimlerinden biriydi. Örneğin Shaolin Tapınağı. Çin kungfusunun ortaya çıktığı bu mistik yer hem kungfu hem de dinsel içeriğiyle binlerce ziyaretçiyi kendisine çekiyor. Çin’de inanç turizmine hitap eden 130 bin turistik nokta her yıl hem ibadet hem de ziyaret amacıyla yerli ve yabancı turistleri ağırlıyor. 2007 yılında Beijing merkezli Horizon Araştırma Danışmanlık şirketi tarafından yapılan araştırma Çinlilerin yüzde 85’inin bir çeşit dinsel inanca sahip olduğu veya dinsel ibadette bulunduğunu ortaya koymuştu. Çin’de halk dini budizm ve islam gibi kurumsal dinlere göre daha önde geliyor; örneğin feng shui. Yine de Budizme olan ilgi artıyor. Araştırmaya yanıt verenlerin yüzde 18’i bu dine inandıklarını belirtiyor. Tüm bunlar, turizm şirketlerinin Wudang Dağı ve Tibet gibi dinsel turizm açısından ciddi potansiyele sahip bölgelere düzenledikleri turların sayısının artmasına neden oluyor. Hangzhou’daki Lingyin Tapınağı’nın 2001’de 70 milyon yuan olan gelirinin bugünlerde 1 milyar yuanı geçmiş olabileceği uzmanlar tarafından dile getiriliyor.

Evde hayvan beslemek moda
Çinli tüketiciler arasında giderek yaygınlaşan bir başka eğilim ise evde hayvan beslemek. Bugün hayvan dükkanlarında, köpek şampuanından, kediler için dikilmiş t-shirtlere kadar 5 bin civarında ürün bulmak mümkün. Beijing sokaklarında bırakın kazak giydirilmiş köpekleri, özel ayakkabılarıyla yürüyüşe çıkanlarına bile rastlamak olası. Araştırmalar her 15 Çinliden birinin hayvan beslediğini ve bu hayvanın bakım masraflarının ortalama 500 yuan civarında olduğunu ortaya koyuyor. Pazarın büyüklüğü hakkında fikir vermek için bir Bengal kedisine, Shanghai’daki hayvan fuarında 200 bin yuan, yaklaşık 42 bin lira, değer biçildiğini ancak sahibinin satmaya yanaşmadığını belirtmekle yetinelim. İşin garibi, Çin’de avcılığa gösterilen ilgi de giderek artıyor. Kimileri seviyor, kimileri ise vuruyor anlayacağınız.

Öğrenciler bıçak altına yatıyor
Çin’de giderek daha çok kişinin ilgi gösterdiği bir başka alan ise plastik cerrahi. Özellikle de öğrenciler. Bu yıl Beijing’deki plastik cerrahların müşterilerinin yüzde 80’ini, iş bulmada şanslarını arttırmak isteyen Çinli öğrenciler oluşturdu. Genelde yaz aylarında bıçak altına yatan öğrencilerin çoğu göz kapakları ve burunlarını değiştirmeye çalışsa da, göğüs büyütme ve lazer tedavisi isteyenlerin sayısı da giderek artıyor.

Lüks mallara akın
Lüks tüketime ilgi duyan Çinli tüketici sayısı da giderek fazlalaşıyor. Lüks mobilyalar 2010 yılında gözdeydi. Çin’de dünyanın en lüks mobilya imalatçılarının ürünlerini bulmak hiç zor değil. Zengin Çin vatandaşları için “Made in Italy” mobilyada ilk tercih olarak öne çıkıyor. Bunların ucuz olduğunu söylemek de zor. Paolo Gucci tarafından dizayn edilmiş bir yatak odası takımı için yarım milyon yuandan fazla bir parayı gözden çıkarmak gerekiyor.

Kredi kartına taksit
Aldığınız malın fiyatı arttıkça, tüketici eğilimleri de ona göre değişiyor. 2010 yılının Şubat ayında Zhang Hongqi, kredi kartına taksit uygulamasını Çin’de kullanan ilk tüketici olarak tarihe geçti. Beijing Bankası’nın Tüketici Finansmanı Şirketi’nin ilk müşterisi olan Zhang, 5 bin 880 yuana (861 Abd Doları) satın aldığı iphone’u için yıllık yüzde 11,32 faizle toplam 6200 yuan civarında bir para ödeyecek. Zhang, “Aylık gelirim 3 bin 650 yuan. Telefonu hemen şimdi ve peşin olarak alsaydım elimde hiçbir şey kalmayacaktı. Taksitlendirme yöntemiyle hem telefonu hemen alabildim hem de ödemeyi bir yıla yaydım” diyerek bu uygulamadan ne kadar memnun olduğunu anlatıyor.

Bu haber çeşitli Kaynaklardan derlenmiştir

8 Ocak 2011 Cumartesi

2011’de Çin’de verilen kredi miktarı azalacak

Çin İnşaat Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Guo Shuqing, 2011’de Çin’de verilen kredi miktarının yüzde 13 veya 14 oranında artmasını beklediğini söyledi. Bu yıl verilen kredi miktarının geçen yıla göre yüzde 19 arttığına dikkat çeken Guo, önümüzdeki yıl da faizlerin birkaç kez yükselmesini ve artan enflasyonla beraber fiyatların sabitlenmesine yönelik tedbirlerin artmasının beklendiğini söylüyor.

Çin’in ev kredisi alanında en büyük ikinci bankasının Yönetim Kurulu Başkanı Guo Shuqing, Çin’in gelecek yıl yüzde 8-9 oranında büyüyeceğini ve kredi verilen miktardaki artışın maddi değerinin 7 trilyon yuan civarında olacağını tahmin ediyor. Çin’de 2010 sonu itibariyle verilmiş kredi miktarı 47,5 trilyonu buluyor.

7 Ocak 2011 Cuma

Vestas’a Çin’den 1000 megavat sipariş

Dünyanın en büyük rüzgar türbini üreticilerinden Danimarkalı Vestas firması, Çin’den aldığı sipariş miktarının 2010 yılında bir rekora imza attığını söyledi. 2010 yılında Çin’den 1000 megavatlık rüzgar türbini siparişi alan Vestas, bundan iki ay önce de Beijing’de beş yıl içinde 50 milyon dolar yatrım yapacağı bir teknolojik Ar-Ge merkezi açmıştı.

Kaynak: China Daily

6 Ocak 2011 Perşembe

Hainan eyaletinden turistlere vergi jesti

Yurt dışından gelen turistler Çin’in Hainan eyaletinde yaptıkları alışverişlerde ödedikleri vergileri 1 Ocak’tan itibaren geri alabilecekler. Devlet Konseyi tarafından onaylanan yeni düzenleme, Hainan’daki bir alışveriş merkezinde yapılan ve ederi 800 yuanı geçen alışverişlerde, tüketicilerin ödedikleri bedelin yüzde 11’ini geri almalarını sağlayacak. Bir tropik ada olan Hainan’ı uluslararası turistlerin alışveriş ve seyehat merkezi yapmayı amaçlayan uygulama, 2010’da 23 bini geçen yabancı turist sayısının artmasını da amaçlıyor.

Kaynak: China Daily

5 Ocak 2011 Çarşamba

Jiangsu 2,87 milyar dolarlık güneş paneli ihraç etti

Çin’in Jiangsu eyaleti 2010 yılının ilk 10 ayında yurt dışına 23 milyon 520 bin adet güneş paneli sattı. Geçen yılın aynı dönemine göre satışlar yüzde 190 oranında arttı. Panel fiyatlarının ortalama yüzde 10,6 ucuzlamasıyla satış hacmi daha az bir oranda, yüzde 160 artarak 2 milyar 870 milyon ABD Doları’na ulaştı. Eyaletteki güneş paneli üretiminin yüzde 88,5’i yabancı sermayeli firmalarca yapılıyor ve üretilen panellerin yüzde 76’sı Avrupa Birliği’ne ihraç ediliyor.

Kaynak: China Daily

Çin'in üç dev projesi

Dünyanın en hızlı trenleri Çin'de
Çin tarihi boyunca büyük projelere imza atmış bir ülke. Büyük derken kelimenin esas anlamını kullandığımızı belirtelim. Çin seddi, Yasak Şehir ve yine Beijing'deki Yazlık Saray tarihteki önemli ve herkesce bilinen örnekler olarak göze çarpıyor. Üç Boğaz Barajı, Çin'in uzay çalışmaları da günümüzdeki büyük projelere örnek teşkil ediyor. Ama Çin'in büyük projeleri bu kadarla sınırlı değil. Bugün Çin'in yakın geçmişte imza attığı veya halihazırda üzerinde çalıştığı projelerden üç tanesine kısaca değinmeye çalışacağız. Bunlardan ilki, milyonlarca kişinin hayatını kolaylaştıracak bir ulaşım projesi; Beijing-Shanghai hızlı tren projesi.

Beijing-Shanghai hızlı tren projesi
18 Nisan 2008 yılında inşaatına başlanan hızlı demiryolu projesi tamamlandığında şu anda yüksek hızlı ve oldukça komforlu trenlerle 10 saatte alınan mesafe dört saatte katedilecek. Bir anlamda Çin'in başkentiyle en büyük kenti arasında günübirlik seyahat etmek bile mümkün olacak. 1318 km uzunluğundaki hızlı tren demiryolu hattının maliyeti 220 milyar yuan (33,3 milyar ABD Doları). Projenin, beklenenden bir yıl önce, 1 Ekim 2010'da hayata geçirilmesi bekleniyor. Yaklaşık 135 bin işçi projenin biran önce hayata geçirilmesi için çalışıyor. Çin'in bir başka özelliği de yüzlerce kişiyi bulan işgücünü böyle büyük projelere kanalize edebilmesi. Hattın tamamlanmasıyla birlikte hızı 380 kilometreye ulaşan trenlerin, tek yönde yılda 80 milyon yolcu taşıması bekleniyor.

Hong Kong-Zhuhai-Macao Köprüsü
Çin'in bir başka dev projesi ise Hong Kong-Zhuhai-Macao Köprüsü. Hong Kong Özel İdare Bölgesi, köprünün ihalesiyle ilgili formaliteleri tamamladı ve yapılan açıklamada Çin İletişim İnşaat Şirketi ihaleyi alma konusunda en şanslı şirket olarak listenin en üst sırasına yerleştirildi. Hong Kong Özel İdari Bölgesi'ni Macao Özel İdari Bölgesi'ne bağlayacak 6,7 kilometre uzunluğunda bir tüneli ve iki yapay adanın inşasını da kapsayan projenin, dünyanın en zorlu mühendislik çalışmalarından biri olması bekleniyor. Çift taraflı, üçer şeritten oluşacak köprü ve tünellerden oluşan projenin toplam uzunluğu 29,6 kilometreyi bulacak. 2016 yılında bitirilmesi beklenen inşaatın maliyeti ise 73 milyar yuan (11 milyar ABD Doları).

Pekin Metrosu
Programımızda yer vereceğimiz son proje ise Çin'in en büyük metro projesi. Başkent Pekin'in güneybatısından, kuzeybatısına uzanan 50 kilometrelik metro hattında deneme seferleri başlatıldı. Pekin'deki dört numaralı hattı 22,5 kilometre daha uzatacak bu yeni metro tüneli, trafik sıkışıklığından muzdarip başkentlilerin hayatını bir ölçüde rahatlatacak. 2010 yılında Pekin Metrosu uzunluğu 228 kilometreyi bulan dokuz ayrı hatta sahip. İstasyon sayısı da 41’den 147'e çıkmış durumda. 2015’e kadar metro hattının toplam uzunluğunun 561 kilometreye çıkarılması planlanıyor. Önümüzdeki 10 yıl içinde ise metro ağının uzunluğunun dört kat arttırılarak 1050 kilometreye ulaşması hedefleniyor. Hedefe ulaşılırsa Pekin'de hat sayısı 30’a, istasyon sayısı ise 450’ye ulaşacak.

4 Ocak 2011 Salı

Çin'de tablet bilgisayar satışı 2,5 milyonu bulacak

International Data Corporation (IDC) adlı şirket tarafından yapılan bir araştırma, Çin'deki tablet bilgisayar pazarının 2011 yılında yüzde 300'den fazla büyüyeceğini gösteriyor. 2010 yılında Çin'de 600 bin adet tablet bilgisayar satıldı. Tüketicilerin büyük bir çoğunluğu Apple firması tarafından üretilen ipad'i tercih etti. IDC tarafından yapılan araştırma bu sayının 2011'de 2,5 milyona ulaşacağını ortaya koyuyor. Bunun bir sonucu olarak masaüstü bilgisayar pazarının büyüme hızının düşmesi bekleniyor. Bu yıl PC dediğimiz kişisel, masaüstü bilgisayar pazarının büyüme hızının yüzde 19,3'ten yüzde 14,5'a kadar gerilemesi bekleniyor. Araştırmanın sonuçlarına göre bu pazarın hedefi, tablet bilgisayarların gelişmesiyle birlikte daha küçük kentler ve taşra olacak.

Kaynak: China Daily

3 Ocak 2011 Pazartesi

Çin ile Afrika arasındaki ticaret 2010'da rekor kırdı

Çin ile Afrika arasındaki ticari ilişkiler 2010 yılında yeni bir rekora daha imza attı. Kasım sonu itibariyle karşılıklı ticaret hacmi 114 milyar ABD Doları'nı geçti. Ekonomik kriz öncesi, 2008'in tümünde gerçekleşen rakam sadece 106 milyar doların biraz üstündeydi. Geçtiğimiz yıla göre yüzde 43,5 oranında artan Çin ile Afrika arasındaki ticaret hacmi böylece yeni bir rekora daha imza attı ve gelecek için ümit verdi. Çin, ABD ve Avrupa Birliği'ni geçerek Afrika'nın en büyük ticaret ortağı konumuna geldi. Sadece ithalat ve ihracat değil, yatırım açısından da Çin Afrika'da önemli bir rol üstleniyor. 2009 yılında Çin Afrika'da 500 altyapı projesine destek verdi, kıtadaki doğrudan yatırım miktarı yine aynı yıl 9 milyar 300 milyon dolara ulaştı. Çin şu ana kadar 30 bin kişiye de ekonomiden tarıma kadar çeşitli alanlarda eğitim verdi.
Kaynak: China Daily

2 Ocak 2011 Pazar

Çinli firmaların yurtdışı yatırımları artıyor

Çin'in 2006 ile 2010 yılları arasında yurtdışında yaptığı doğrudan yatırımların toplamı 216 milyar ABD Doları'nı geçti. Çin Ticaret Bakanı Chen Deming'in açıkladığı son veriler, 216 milyar 600 milyon doları bulan yabancı ülkelerdeki doğrudan yatırım miktarının hedeflenen rakamın 3,6 kat üzerine çıkıldığını gösteriyor. Böylece Çin, yabancı ülkelerde finansal sektörler dışında yatırım yapan dünyanın en büyük beşinci ülkesi oldu. 2005 sonunda Çin 18. sırada yer alıyordu. Yurtdışındaki doğrudan yabancı yatırımlarında özellikle Guangdong, Jiangsu, Zhejiang ve Shandong eyaletlerindeki firmalar ön plana çıkıyor.

Kaynak: China Daily