5 Ocak 2011 Çarşamba

Çin'in üç dev projesi

Dünyanın en hızlı trenleri Çin'de
Çin tarihi boyunca büyük projelere imza atmış bir ülke. Büyük derken kelimenin esas anlamını kullandığımızı belirtelim. Çin seddi, Yasak Şehir ve yine Beijing'deki Yazlık Saray tarihteki önemli ve herkesce bilinen örnekler olarak göze çarpıyor. Üç Boğaz Barajı, Çin'in uzay çalışmaları da günümüzdeki büyük projelere örnek teşkil ediyor. Ama Çin'in büyük projeleri bu kadarla sınırlı değil. Bugün Çin'in yakın geçmişte imza attığı veya halihazırda üzerinde çalıştığı projelerden üç tanesine kısaca değinmeye çalışacağız. Bunlardan ilki, milyonlarca kişinin hayatını kolaylaştıracak bir ulaşım projesi; Beijing-Shanghai hızlı tren projesi.

Beijing-Shanghai hızlı tren projesi
18 Nisan 2008 yılında inşaatına başlanan hızlı demiryolu projesi tamamlandığında şu anda yüksek hızlı ve oldukça komforlu trenlerle 10 saatte alınan mesafe dört saatte katedilecek. Bir anlamda Çin'in başkentiyle en büyük kenti arasında günübirlik seyahat etmek bile mümkün olacak. 1318 km uzunluğundaki hızlı tren demiryolu hattının maliyeti 220 milyar yuan (33,3 milyar ABD Doları). Projenin, beklenenden bir yıl önce, 1 Ekim 2010'da hayata geçirilmesi bekleniyor. Yaklaşık 135 bin işçi projenin biran önce hayata geçirilmesi için çalışıyor. Çin'in bir başka özelliği de yüzlerce kişiyi bulan işgücünü böyle büyük projelere kanalize edebilmesi. Hattın tamamlanmasıyla birlikte hızı 380 kilometreye ulaşan trenlerin, tek yönde yılda 80 milyon yolcu taşıması bekleniyor.

Hong Kong-Zhuhai-Macao Köprüsü
Çin'in bir başka dev projesi ise Hong Kong-Zhuhai-Macao Köprüsü. Hong Kong Özel İdare Bölgesi, köprünün ihalesiyle ilgili formaliteleri tamamladı ve yapılan açıklamada Çin İletişim İnşaat Şirketi ihaleyi alma konusunda en şanslı şirket olarak listenin en üst sırasına yerleştirildi. Hong Kong Özel İdari Bölgesi'ni Macao Özel İdari Bölgesi'ne bağlayacak 6,7 kilometre uzunluğunda bir tüneli ve iki yapay adanın inşasını da kapsayan projenin, dünyanın en zorlu mühendislik çalışmalarından biri olması bekleniyor. Çift taraflı, üçer şeritten oluşacak köprü ve tünellerden oluşan projenin toplam uzunluğu 29,6 kilometreyi bulacak. 2016 yılında bitirilmesi beklenen inşaatın maliyeti ise 73 milyar yuan (11 milyar ABD Doları).

Pekin Metrosu
Programımızda yer vereceğimiz son proje ise Çin'in en büyük metro projesi. Başkent Pekin'in güneybatısından, kuzeybatısına uzanan 50 kilometrelik metro hattında deneme seferleri başlatıldı. Pekin'deki dört numaralı hattı 22,5 kilometre daha uzatacak bu yeni metro tüneli, trafik sıkışıklığından muzdarip başkentlilerin hayatını bir ölçüde rahatlatacak. 2010 yılında Pekin Metrosu uzunluğu 228 kilometreyi bulan dokuz ayrı hatta sahip. İstasyon sayısı da 41’den 147'e çıkmış durumda. 2015’e kadar metro hattının toplam uzunluğunun 561 kilometreye çıkarılması planlanıyor. Önümüzdeki 10 yıl içinde ise metro ağının uzunluğunun dört kat arttırılarak 1050 kilometreye ulaşması hedefleniyor. Hedefe ulaşılırsa Pekin'de hat sayısı 30’a, istasyon sayısı ise 450’ye ulaşacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder