5 Eylül 2010 Pazar

Çin’in petrol ithalatı

Çin bu yıl petrol ihtiyacının yüzde 55'den fazlasını ithal edecek. Çin'in petrol talebi, hızlı gelişmesiyle birlikte artıyor ve uzmalar Çin'in petrol kaynaklarını çeşitlendirmesi, depolama kabiliyetini artırması ve enerji tasarrufuna daha fazla önem vermesi gerektiğini belirtiyor.

Çin'in ham petrol ithalatı 2007'de 163 milyon 200 bin, 2008'de 180 milyon, 2009'da ise 203 milyon 800 bin tondu. 2010'un ilk altı ayında ise 117 milyon ton ham petrol ithal edildi. Xiamen Üniversitesi Enerji Ekonomisi Araştırma Merkezi'nden Lin Boqiang, Çin'in enerji tasarrufu ve petrol ithalatını azaltma konusunda ABD'de geçmişte yaşanan gelişmeleri incelemesi gerektiğini söylüyor. İki ülke de petrol talebinin büyük bir bölümünü dışarıdan karşılıyor bu nedenle de sorunlar ve çözüm önerileri benzerlikler içeriyor. 1970'li yıllarda ABD'nin petrol talebinin büyük bir bölümü OPEC ülkelerince karşılanıyordu ve bu talep giderek artıyordu. 2008'e gelindiğinde ABD'nin ithal ettiği petrolün sadece yüzde 46'sı OPEC ülkelerinden karşılanır hale geldi. Halbuki 1977'de bu oran yüzde 70'di. Amerika bugün, acil durumda kullanılmak üzere en çok petrol stoğuna sahip ülke konumunda. 15 yıl önce net petrol ithalatçısı haline gelen Çin de, ilk dört stratejik petrol rezervinin inşasını bitirdi. Şu anda Çin'de 30 günlük ithalata denk düşen petrol rezervi bulunuyor. Ayrıca, Körfez ülkeleri ve Afrika'daki petrol sahibi ülkelerle çeşitli anlaşmalar yapılarak talebin düzenli olarak karşılanmasına çalışılıyor. Ülkenin artan petrol talebi düşünüldüğünde, uzmanlar daha yapılması gereken çok iş olduğu konusunda hemfikir.

2010 yılının ilk altı ayında Çin'in petrol tüketimi 220 milyon tona ulaştı. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 arttı. Yılın ilk yarısında tüketilen petrolün yüzde 55'i ithal edildi. Sadece Temmuz ayında 19 milyon ton ham petrol ithal edildi. Haziran ayında ise bu rakam tarihi bir rekor olan 22 milyon 270 bin tondu. Çin sadece ithalatı çeşitlendirme, petrol stoğu oluşturma ve enerji tasarrufu gibi önlemlerle ithalatı azaltmaya çalışmıyor. Petrol arama ve çıkarma faaliyetleri de hızla sürdürülüyor. Çin Sosyal Bilimler Akademisi'nin verdiği rakamlara göre, 2010 yılında Çin'in petrol üretiminin 177 ila 198 milyon tona ulaşması bekleniyor. 2015'te ise bu rakamın 182 ila 200 milyon ton arasında olacağı tahmin ediliyor. Sınırlı rezervler nedeniyle 2020 sonrası ise üretimin yeniden düşmesi bekleniyor. Bu da Çin'in işin haliyle zorlaştırıyor.

Doğalgazda da benzer bir durum söz konusu. 2008'e göre yüzde 7,7 artan gaz üretimi 2009'da 83 milyar metrekübe çıktı. Aynı yıl tüketim ise 87 milyar metrekübü geçti. 2000 yılında 25 milyar metreküplerde olan tüketim 2008'de 80 milyar metrekübe ulaştı. 21. yy'da doğalgaz talebinde ciddi bir artış görüldü. Petrolde olduğu gibi doğalgazda da Çin net ithalatçı konumuna geldi. Çin'in doğalgaz ve petrol rezervlerinin, ülkenin büyüklüğü ve artan talep göz önüne alındığında yeterli olduğunu söylemek zor. Uluslararası standartlar, bir ülkenin petrol ihtiyacının yüzde 50'sinden fazlasını dışarıdan karşılaması durumunda enerji güvenliğinin tehdit edildiğini belirtiyor. Kaynak sınırlı olunca yapılması gereken en iyi şey, tedarikçilerin sayısını arttırmak, enerji tasarrufu yapmak, enerjiyi verimli kullanmak olarak sıralanabilir. Çin'in Asya-Pasifik, Orta Doğu ve Afrika kaynaklı tedarikçilerinin sayısını arttırmaya çalışması uzmanların neredeyse hepsinin birleştiği ortak çözüm yolu gibi görünüyor.

Bu haber çeşitli kaynaklardan derlenmiş ve "Ekonomi'nin Çincesi" programında yayınlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder