11 Mayıs 2010 Salı

Çin ekonomisinde geçen hafta (4-10 Mayıs 2010)

Özgür Gürbüz-CRI Türkçe Servisi / 4-10 Mayıs 2010

Çin'in yabancı sermaye politikası değişmeyecek
Çin Ticaret Bakan Yardımcısı Ma Xiuhong, Çin'in, yabancı sermayeyi etkin ve etkili bir biçimde değerlendirme politikasının değişmeyeceğini söyledi. Bakan Yardımcısı Ma Xiuhong, yabancı yatırımlara elverişli bir ortam oluşturmak için çabalarını sürdüreceklerini belirterek, Çin'de ekonomik büyüme modelini değiştirme çalışmaları ile moderleşme ve şehirleşme süreçlerinin hız kazanmasının bütün işletmelere yeni olanaklar sağlayacağına işaret etti. Ma, yabancı sermayeli işletmelerden bilimsel ve teknolojik yenilikler yaratılması, sektörlerin yeniden yapılandırılması ve bölgeler arası gelişmede uyumun sağlanması gibi konularda daha etkin bir rol oynamalarını beklediklerini de sözlerine ekledi.

Beijing'de iklim değişikliği tartışıldı
Çin Başbakanı Wen Jiabao, iklim değişikliğiyle mücadele alanında uluslararası işbirliğini hızlandırmak için bütün ülkelerle birlikte katkı yapmaya hazır olduklarını söyledi. Wen Jiabao Beijing'de düzenlenen "Yeşil Ekonomi ve Uluslararası İklim Değişikliğiyle Mücadelede İşbirliği Toplantısı"na katılan yabancı temsilcileri kabulünde yaptığı konuşmada, "Ortak, ama farklılaştırılmış sorumluluk" ilkesi doğrultusunda, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin yükümlülüklerine açıklık getirilmesini istedi. Çin Başbakanı, gelişmiş ülkelerin gelişmekte olan ülkelere teknoloji transferi yapmaları ve özellikle az gelişmiş ülkeler ile ada ülkelerine yapılan yardımları arttırmaları çağrısında da bulundu.

Çin, ABD Hazine bonosu satmaya devam ediyor
Çin, Şubat ayında 11 milyar 500 milyonluk ABD Hazine Bonosu daha sattı. Bu satışla Çin'in elindeki ABD bonolarının değeri 877 milyar 500 milyon dolara geriledi ancak ABD Maliye Bakanlığı verilerine göre dünyada en çok ABD bonosu bulunduran ülke olmaya da devam etti. Şubat ayındaki satışlar ilk değil. Çin son dört aydır ABD Hazine Bonosu satmaya devam ediyor. Son dört aydaki satışların toplam değeri 60 milyar doları geçiyor. Uzmanlar, bu satışların yuanın değer kazanma olasılığına karşı bazı finans kuruluşlarının ellerindeki bonoları nakite çevirmeye çalışmasından kaynaklandığını söylüyor. Çin, elindeki ABD bonolarını azaltırken, Çin'den sonra en çok ABD bonosuna sahip olan iki ülke, Japonya ve İngiltere ise alışa geçti. Son verilere göre Japonya'nın elinde 768 milyar 500 milyon, İngiltere'nin elinde ise 231 milyar 700 milyon değerinde hazine bonosu bulunuyor.

Çin'de iPad çok populer
Apple iPad'in satışına Çin'de resmi olarak başlamasa da Çinli tüketicilerin iPad ve onun benzeri yerli üretim "Shanzhai iPad"lere olan ilgisi giderek artıyor. Apple firmasının iPad'in Çin'de satışını geciktirmesiyle birlikte, Çin'in büyük kentlerinde, Amerika'dan getirilen iPad'ler satılmaya başlandı. Aynı iphone'da olduğu gibi, bazıları taklit, bazıları ise orijinal. iPad'de de aynı durum gözleniyor. Orijinal iPad'ler 499 ile 699 dolar arasında satılırken, aynı özelliklere sahip "Shanzhai iPad" adı verilen iPad'in çok benzeri makineler 2 bin 800 yuan, yaklaşık 400 dolardan alıcı buluyor. Kısacası, Apple'in Çin pazarına iPad'i ne zaman sunacağına karar veremesi hem çeşitli yollardan orjinalleri Çin'e getirenlere hem de taklitlerine yarıyor. iPhone'dan sonra iPad tutkusu Çin'de de yayılıyor. Çin'de 400 milyon kişi internet başında

Çin'de internet kullanıcı sayısı 404 milyon ulaştı.
233 milyon kişi de cep telefonu üzerindn internete bağlanıyor. Çin Devlet Konseyi Basın Ofisi Başkanı Wang Chen, internetin gelişmesi ve yaygınlaşması bakımından gelişmekte olan ülkeler içinde Çin'in ilk sıralarda yer aldığını, internet hizmetinin kırsal bölgelerin yüzde 99,1'ini, geniş bant ADSL hizmetinin kırsal bölgelerin yüzde 95'ini, 3G internet hizmetinin de bütün ülkeyi kapsadığını belirtti. Wang Chen, 2009 yılında internet üzerinden gerçekleştirilen ticaret hacminin 4 trilyon yuanı aştığını ve internet hizmetinin ekonominin gelişmesinde lokomotif rolü oynadığını söyledi. Rakamlarla Çin ekonomisi 2010 Shanghai Dünya Fuarı'nı ilk hafta 1 milyondan fazla kişi ziyaret eti. 2010'un ilk çeyreğinde Çin'deki doğrudan yabancı yatırımı, 2009 yılının ilk çeyreğine göre yüzde 7,7 oranında arttı. Çin'de perakende satışlar yılın ilk iki ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 17,9 oranında artarak 366 milyar 900 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder