4 Mayıs 2010 Salı

Çin ekonomisinde geçen hafta (27 Nisan-3 Mayıs 2010)

Özgür Gürbüz-CRI Türkçe Servisi / 5 Mayıs 2010

Shanghai EXPO açıldı

30 Nisan Cuma gecesi gerçekleşen görkemli açılış töreninden sonra Shanghai EXPO, 1 Mayıs sabahı da kapılarını ziyaretçilere açtı. Açılışı, Çin Cumhurbaşkanı Hu Jintao tarafından yapılan fuara, birçok ülkeden dünya liderleri ve politikacılar katıldı. Unutulmaz bir Shanghai Expo sözü veren Hu Jintao, Dünya Fuarı'nın Çin ile dünya arasında bir köprü görevi göreceğini söyledi. Çin Başbakan Yardımcısı ve Shanghai EXPO Organizasyon Komitesi Başkanı Wang Qishan da, açılış töreninde fuara katılan ülke ve uluslararası örgütlerle, Çinli ve yabancı işletmelere teşekkür etti.

189 ülke ve birçok uluslararası kuruluşun katıldığı 2010 Dünya Fuarı'nın toplam maliyetinin tam 58 milyar doları bulacağı belirtiliyor. Bu rakama, Shanghai kentinin altyapısını güçlendirmek için harcanan 45 milyar dolar da dahil. Kente yeni bir metro hattı eklendi. Hazırlıklarına sekiz yıl önce başlanan EXPO alanının inşasının tek başına 4 milyar 200 milyon dolara mal olduğu belirtiliyor. Beijing'de düzenlenen olimpiyatlarda harcanan paranın iki katı kadar bir paradan bahsediyoruz. 30 Nisan gecesi yapılan açılış törenin maliyetininse, 2008 olimpiyatlarının 100 milyon dolarlık bütçesinden daha az olduğu açıklandı. Fuara katılan ülkeler de ziyaretçileri pavyonlarına çekebilmek için ciddi paralar harcıyor. Suudi Arabistan'dan getirilen palmiye ağaçlarıyla süslenen Suudi Arabistan Pavyonu, 146 milyon dolarlık maliyetiyle fuar alanın en pahalı ülke pavyonu ünvanını da kazanmış görünüyor.

Peki, tüm bunlara değiyor mu? Ziyaretçilerin ilk günlerdeki yoğun ilgisi bu soruyu yanıtlamanıza yardımcı olabilir. İlk gün fuarı gezen ziyaretçi sayısının 204 bin olduğu belirtiliyor. İkinci ve üçüncü gün ziyaretçi sayısı biraz azalsa da yine 200 bine yakın rakamlardan bahsediyoruz. Yoğun ilgi yüzünden EXPO alanındaki pavyonların önlerinde uzun kuyruklar oluştu. Beş kilometrekareden fazla bir alanı kaplayan fuar alanı, 184 gün boyunca açık kalacak ve tahminen 70 milyon kişiyi ağırlayacak.

Coca Cola Çin’de 3 yeni fabrika daha kuruyor

Coca Cola’nın İcra Kurulu Başkanı Muhtar Kent, Çin’deki büyüme stratejilerin daha küçük firmaları alarak değil, doğal yollardan pazar payını arttırarak gerçekleşeceğini söyledi. Dünyanın en büyük alkolsüz içecek firması olan Coca Cola, Çin’in Guandong eyaletinde, İç Moğolistan Özerk Bölgesi’nde ve Henan eyaletinde üç yeni fabrika kurmaya hazırlanıyor. Muhtar Kent, fabrikalar için harcanak miktarı açıklamıyor ancak bunun önümüzdeki üç yıl içinde Çin’e 2 milyar dolarlık yatırım yapma planlarının içinde bir kalem olduğunu söylemekle yetiniyor. Coca Cola, 1979 yılında döndüğü Çin’in ana kısmına şu ana kadar 1 milyar 600 milyon dolar yatırdı. Yeni 2 milyar dolarlık yatırım, açılacak olan şişeleme fabrikalarını, dağıtım kanalları oluşturmayı ve pazarlama gibi faaliyetleri de kapsıyor. Firma geçtiğimiz yıl da biri Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’nde, diğer ikisi Hubei ve Jiangxi eyaletlerinde olmak üzere üç fabrika daha açmıştı. 2009 Mart ayında da, 90 milyon dolar değerindeki küresel inovasyon ve teknoloji merkezinin Shanghai’da açılışı yapıldı.

Coca Cola’nın CEO’su Muhtar Kent, Çin’in firmanın faaliyet gösterdiği en büyük üçüncü pazar olduğunu, yakın zamanda ilk sıraya çıkacağını ve önümüzdeki 10 yılda şirketin aktif olduğu en hızlı pazarın Çin olacağını söylüyor. Rakipleri Pepsi de öyle düşünüyor olmalı ki, onlar da benzer bir taktikle pazar paylarını artırmaya çalışıyorlar. Üç yıllık süreç içinde Çin’e 1 milyar dolarlık yatırım yapacak olan Pepsi, 2008 yılında yapılan bir araştırmaya göre ülkedeki alkolsüz içecek pazarının yüzde 33’ünü kontrol ediyor. Coca Cola’nın pazar payı ise yüzde 52,5.

İşsizlik oranı yüzde 4,2’ye geriledi

Çin'in İnsan Kaynakları ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca açıklanan verilere göre, 2010 yılının ilk çeyreğinde, Çin'deki 100 kentte yeni iş olanakları yaratıldı. İşverenler, kamuya ait iş bulma kurumu vasıtasıyla yeni 5 milyon 520 bin pozisyon için eleman aradılar. İş arayanların sayısı ise bu rakamın altında, 5 milyon 300 bin de kaldı. Yeni 5 milyon 520 bin işin üçte biri imalat sektöründe yer alıyor. 100 kentteki bu olumlu gelişme istihdam verilerine de yansıdı. Kentlerdeki işsizlik oranı yüzde 4,2'ye geriledi.

Rakamlarla Çin Ekonomisi

  • Google'ın ülkeden kısmen çekilmesiyle, Çinli arama motoru Baidu, pazar payını yüzde 64'e çıkardı. Google'ın pazar payı ise yüzde 30'a geriledi.
  • Çin'in Dünya Bankası'ndaki oy hakkı yüzde 2,77'den, yüzde 4,42'ye yükseltildi.
  • Çin'deki hafif kara taşıtları pazarında Çin malı araçların payı yüzde 56'ya yükseldi. İkinci sırada yüzde 17 ile Japon malı araçlar var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder